Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün kıtaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak zinde, esnek ve sessiz bir konstrüksiyonda olmalı, berceste bir aromaya ve kararlı yanmayı esenlayacak taçıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf münezzeh katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 yılındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu etkili miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yavuz purolar olarak nitelendirilseler de biriyi kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro yüreker en nazarıitibar etmesi gerekilen şey selim bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer selim bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tat yada tat maatteessüf kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. cemi muhafaza ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve yürekime müheyya yapışmak yürekindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro nem değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında yürekilen bir puro mefkûre nem değerlerinde yürekiliyor onaylama edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede esasta bu nem değerleri de kimisine bakarak oldukça onat ve yürekilebilir en eksiksiz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro yürekmeyi çok severken sair bir isim bu nem değerinin puroya günah edilen bir mesabe olduğunu ve katiyen yürekilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem farkı arasında gidip gelmeden cümle aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değteamülimi purolarına ziyan verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olabilir olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem değerleri neyi değteamültirmektedir diye soracak olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan düzenınan aroma artar, esrar azalır ve yürekimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça esrar artar, yürekimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde var olmak istiyorsanız buna bugün ve görgü ile karar vereceksiniz. Size kimesne en yavuz mesabe bu ve bu değerde yürekmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız özdek yaklaşık 6 ay içerisinde teamüllevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tesviye üzerine oturmuş bu düzenek sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı yürekin makul bir bugün içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir olduğunca bir araba hararet değteamülimi sıfır ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti elde etmek yürekin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu mesabe iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek âlemı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz etkili nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o bugün sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içine dağıtılır ve nem in ötümlü ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çdüzenışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile birlikte yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek yürekin en yavuz opsiyon olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çıkan son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem ahiz hem nem tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Tün gündüz yada zaman geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme yürekin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde etkili nem değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak durağan bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor yüreki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cemi puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.